CARNAVAL MET HET GEZIN

Het jaarlijkse carnavalsseizoen is weer begonnen met het kiezen van de carnavalsnummers, de Jump-Ins, Karnaval di Kabai en de Kinderoptocht. Iedereen is deze periode vrolijk en druk in de weer om het jaarlijkse evenement tot iets spectaculairs te maken met als klapper de Gran Marcha.
Carnaval is zo mooi, omdat het vooral gaat om samenkomen, samen zijn en samen genieten. Het is samenkomen met familie en met vrienden. Bijna het hele eiland komt bij elkaar. Dit is eigenlijk helemaal niet gek want Carnaval kent zulke mooie kleuren, kostuums, dans en muziek.

Verschillende zaken om rekening mee te houden

Carnaval vieren met een gezin met kinderen verschilt van carnaval vieren zonder kinderen. Zonder kinderen zijn mensen vrijer om te doen en te laten wat, hoe en wanneer ze dit willen. Met kinderen naar het Carnaval gaan, is echt heel mooi, omdat dit ook echt een evenement is voor het gezin. Met kinderen is het wel verstandig om rekening te houden met een aantal zaken.

Leeftijd van het kind

Een van die zaken is de leeftijd van het kind. (Zeer) jonge kinderen hebben meer behoefte aan de nabijheid van hun ouders dan jongeren. De wereld is heel groot en imponerend voor kinderen, zelfs intimiderend. Het veilig voelen bij pappa of mamma is dan ook belangrijk om later de wereld steeds meer zelfstandig te ontdekken. De ooghoogte van een is lager dan die van volwassenen. Dit betekent als een kind staat, dat uw kind voornamelijk benen zal zien. Niet echt gezellig. Laat uw kind ook meegenieten met al dat pracht en praal en geef uw kind een hogere plek. Maak uw kind deel van uw ervaring door te wijzen, te benoemen en erover te praten. Verdiep u in uw kind door vragen te stellen wat het kind mooi vindt, bijzonder, grappig etc.

Atmosfeer voor het kind

Het imponerende zit overigens niet alleen in het visuele, dus wat een kind ziet, maar ook in het auditieve. Een kind hoort veel om zich. De muziek staat bij de Carnaval en alle feesten daaromheen heel hard. Het aantal decibel overstijgt vaak het toelaatbare. Het is om die reden aan te raden om oorkappen of oordopjes te geven. En misschien een oppas regelen voor de (zeer) jonge kinderen? Het is niet een populaire oplossing, maar uw kind raakt sterk overprikkeld en zal zich later u echt niet herinneren dat hij/zij de eerste jaren heeft gemist.

Over overprikkeling gesproken. Er zijn kinderen die u geen plezier doet met de Carnaval. Het verwerken of filteren van de prikkels gaat bijvoorbeeld heel moeizaam, waardoor de prikkels veel te hard, te snel en te overdadig binnenkomen. Uw kind kan dan angstig van binnen worden. De reactie in gedrag kan dan sterk verschillen tussen sterk terugtrekken of juist explosief gedrag laten zien. Sommige kinderen houden niet van mensenmassa’s. Als dat zo is, is thuisblijven voor het kind echt beter.

Alcohol gebruik in bijzijn van kinderen

Wat ook belangrijk is, is dat het samen ook echt samen is. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Het is namelijk verleidelijk om kinderen mee te nemen en van hen te verwachten dat zij zichzelf maar gaan vermaken. Misschien nog niet eens altijd zo bewust, maar met alcohol wordt de kans groter dan ouders hun kind uit het oog verliezen. Alcohol beïnvloedt de remmingen. De hersenen worden immers verdoofd. Het verantwoordelijkheidsgevoel wordt hierdoor aangetast, maar ook het reactie- en concentratievermogen wordt trager. De controle over been- en armspieren gaat ook achteruit. Allemaal elementen die in zijn potentieel al erg gevaarlijke situaties kunnen opleveren voor een kind. Dit gebeurt tijdens het carnaval, maar werkt ook door nadat iedereen naar huis gaat. 

Curaçao staat er een beetje bekend om dat mensen vrij gemakkelijk met alcohol op toch nog autorijden. Mensen met alcohol op voelen zich vaak vrijer, vrolijker en dus ook overmoediger. Een ongeluk overkomt mij niet. Ik kan heel goed rijden met alcohol op. In de realiteit is dit niet zo. Met kinderen gaan rijden na Carnaval met alcohol op, is gewoon geen goed idee. Bij het plotseling moeten remmen blijkt dat iemand 11 meter extra remweg nodig heeft om tot stilstand te komen.

Zorg ervoor dat er iemand rijdt, die besloten heeft geen alcohol te drinken of iemand die normaalgesproken al geheelonthouder is.

Voor iedereen is Carnaval een feest. Laat het vooral ook mooie herinneringen opleveren voor uw gezin. Veel plezier gewenst.

Met warme groet,
Marjolein van Dongen-Lapré, orthopedagoge