WAT OUDERS GELEERD HEBBEN VAN OUDERSCHAP

Als ouder zou je nooit volledig voorbereid zijn voor de opvoeding van je kind. Iedere kind is anders en deze ouders hebben dat dus ook geleerd. Hier een lijstje van dingen dat ouders geleerd hebben tijdens de opvoeding van hun kind(eren).

Fouten van het verleden laten gaan

Ouders zijn vaak geneigd om bijvoorbeeld te zeggen: “Weet je nog hoe laat je thuiskwam van het laatste feest? Nou deze keer ga je niet uit”. Geef het kind kans zich te verbeteren

Deze ouder leerde en oefende om dit te laten gaan.

ECHT naar je kinderen luisteren

Multitasking komt vaak voor, zelfs wanneer kinderen met hun ouders praten. Wanneer jouw kind met je wilt praten, is het belangrijk om te stoppen met wat je doet om alle aandacht te schenken aan je kind.

Wanneer je iets boven het fornuis roert of op je computer werkt en “luistert”, dan is dat niet echt luisteren. Je hoort alleen. Deze ouder stopte ermee en het hielp heel veel en begon haar kind ook beter te begrijpen.

Minstens één maaltijd gezamelijk eten

Elke dag een maaltijd delen kan je als gezin dichter bij elkaar brengen. Wanneer je de zout of spaghetti over de tafel haalt, geef je ook wat liefde door, vooral als je het met een glimlach doet.

De vrienden van je kinderen leren kennen, maar hen niet veroordelen

Nodig vrienden van je kind uit. Soms kan dat wel lastig zijn als je kinderen tieners zijn. Sommige vrienden kunnen bepaalde piercings of tatoeages hebben die jou misschien niet bevallen. Verwijs er later nooit naar op een denigrerende manier.

Contact met ouders van de vrienden van je kind kan van belang zijn om elkaar te informeren.

Kinderen om hun advies vragen

Vraag je kinderen om advies over je eigen levensbeslissingen, dat is niet zo erg. Het kan beginnen met eenvoudige dingen als “Moet ik dit naar werk dragen?” of “Denk je dat ik mijn kapsel moet veranderen?”. Naarmate dat ze ouder worden kan je verder met vragen zoals “Moet ik deze opdracht aannemen?”

Kinderen van alle leeftijden horen graag dit soort vragen van jou. Het doet jouw kinderen beseffen dat je hen voldoende vertrouwt om hun mening en advies te vragen. Negeer hun advies niet, neem het aan en zie hun zelfvertrouwen groeien. Als je niet met hen eens kunt worden, dan kan je dingen open stellen voor discussie. Je leert dan allebei van het proces.

Naar advies vragen maakt je kinderen ook veel meer geneigd om in ruil daarvoor om advies te vragen.

Er is geen eenduidige aanpak voor goed ouderschap

“Er zijn duizenden manieren om te knielen en de aarde te kussen.” – Rumi
Evenzo zijn er duizenden manieren om een goede ouder te zijn.

Fouten toegeven

Ouders zijn niet perfect, mensen over het algemeen zijn niet perfect. Iedereen maakt fouten, als een ouder is het dan ook belangrijk om je fouten toe te geven zo kan je dan van jouw fouten leren en eraan werken.

Doe geen dingen voor jouw kinderen die je kinderen zelf zouden moeten doen

Ouders willen dat hun kinderen verantwoordelijk en onafhankelijk zijn, maar tegelijkertijd voelen ze de drang om hun kinderen nauwlettend te volgen en dingen voor hun kinderen te doen zij zelf zouden moeten doen.

Dit verklaart de prevalentie van helikopterouders.

De onderzoek van Larry Nelson toont aan dat de helikopteropvoeding ervoor zorgt dat kinderen minder betrokken raken op school en dat ook hun welzijn lijdt. Hier zijn enkele manieren om ervoor te zorgen dat je geen helikopterouder wordt:

  • Doe geen dingen voor jouw kinderen die onder hun eigen verantwoordelijkheid vallen
  • Laat jouw kinderen keuzes maken die geschikt zijn voor hun leeftijd
  • Laat jouw kinderen omgaan met de natuurlijke gevolgen van hun keuzes
  • Vermijd zoveel mogelijk om te zijn dat jouw kind te jong is om iets te doen
  • Laat kinderen falen
  • Vraag je kinderen: “Hoe denk je dat je het probleem misschien kunt oplossen?”

Communicatie een prioriteit maken

Je kan niet van je kind verwachten dat ze alles doen gewoon omdat jij als ouder ‘het zegt’. Ze willen en verdienen evenveel aandacht als volwassenen. Als ouders geen tijd nemen om het uit te leggen, zullen kinderen zich beginnen af te vragen over de waarden en motieven van hun ouders en of ze enige basis hebben. Ouders die met hun kinderen redeneren, stellen hen in staat om op een niet-veroordelende manier te begrijpen en te leren.

Maak jouw verwachtingen duidelijk. Als er een probleem is, beschrijf het dan. Geef je uiting aan je gevoelens en nodig je kind uit om samen met jou aan een oplossing te werken. Zorg ervoor dat je suggesties doet en keuzes aanbiedt. Sta ook open voor suggesties van jouw kind.
Kinderen die deelnemen aan beslissingen zijn meer gemotiveerd om ze uit te voeren.

Flexibel en bereid zijn om de opvoedingstijl aan te passen

Als jij je vaak teleurgesteld voelt door het gedrag van je kind, heb je misschien onrealistische verwachtingen. Ouders die denken ‘zou moeten’ (bijvoorbeeld: “Mijn kind zou nu zindelijk moeten zijn”) kunnen het nuttig vinden om hierover te lezen of om met andere ouders of specialisten in de ontwikkeling van kinderen te praten.

De omgeving van kinderen heeft een effect op hun gedrag, dus je kunt dat gedrag misschien veranderen door de omgeving te veranderen. Als je merkt dat je constant “nee” zegt tegen je kind, zoek dan naar manieren om je omgeving te veranderen zodat minder dingen verboden moeten zijn.
(zie: Advies van en voor nieuwe ouders)