ADVIES VAN EN VOOR NIEUWE OUDERS

Kinderen komen niet met een handleiding en zoals elke nieuwe ouder leert, kan het een angstaanjagende taak zijn. Het kan een beetje overweldigend zijn, vooral wanneer advies van alle kanten binnenkomt. Daarom hebben wij een handige lijst gemaakt met snelle tips om je op weg te helpen en je het vertrouwen te geven dat jij nodig hebt om jouw nieuwe rol te omarmen!

Neem tijd voor jezelf voordat de baby er is

Maak plannen met vrienden, ga uit eten, kijk een film, profiteer van je volwassentijd. “Een baby krijgen is het beste dat je ooit zal overkomen, maar je leven zal veranderen. Sommige dingen die je gewend bent om elke dag of elke week te doen zal niet meer gebeuren omdat je nu verantwoordelijk bent voor een kleine.” – Lindsay Pinchuk

Laat je kind je kennen

Breng je kind in jouw wereld en wees geen mysterie voor je kind. Vertel ze verhalen over jezelf, laat je kind je leren kennen.

Wees welbewust in de jonge jaren

De jongste jaren zijn cruciaal. Veel ouders denken dat ze in de jongste jaren genoeg tijd hebben om het later allemaal goed te krijgen. Onderschat nooit de onberekenbare en fundamentele waarde van die vroege jaren.

Wees consistent

Kinderen hebben consistentie nodig. Ouders missen dit vaak. Het vergt discipline en teamwerk als ouders om dit mogelijk te maken. Consistentie is koning als het gaat om de opvoeding.  Zelf als het soms even moeilijk is, doe wat nodig is om consistent te blijven.

Wees een goede rolmodel

Vertel je kinderen niet alleen wat je wilt dat je kind doet. Laat ze het vooral ook zien.

Kinderen leren gedeeltelijk door imitatie. We zijn geprogrammeerd om andermans acties te kopiëren om ze te begrijpen en in onze eigen acties op te nemen. Vooral kinderen letten goed op wat hun ouders doen.  Wees de persoon die je wilt dat je kind is. Respecteer je kind, toon een positief gedrag en houding, heb empathie voor de emotie van je kind. Jouw kind zal vervolgens het voorbeeld volgen.

Laat je niet door schuld regeren

De meeste ouders heroverwegen de beslissingen over hun ouderschap. “Ik stel ouders vaak voor om een paar momenten te onthouden wanneer ze zich echt geweldige ouders voelen en wanneer ze moeilijke momenten hebben. Doordat deze momenten onthouden worden, kan het de ouders meer zelf vertrouwen geven om te weten dat zij het goed doen.” – Goldstein

Koop een witte ruismachine

Baby’s zijn gewend aan constante witte ruis in de baarmoeder. Dit geluid kan zeer rustgevend zijn voor jouw baby en kan het helpen met slapen.

Blijf bij een vroege bedtijd

Jouw kind krijgt de slaap die het nodig heeft en jij kan ook weer je energie herladen.

Leer nee zeggen

Hoe beter je wordt in het afwijzen van verzoeken die niet in het belang zijn van jouw kind, des te minder je dat hoeft te doen. Je kan maar een keer nee zeggen als je kind vraagt om een pak ijs te kopen of je doet het elke avond wanneer de pak ijs al in de vriezer ligt.

Sla jouw kind niet!

Slaan kan voor sommige ouders leiden tot meegaandheid op korte termijn wat soms een verlichting is voor de ouders.

Deze methode leert je kind echter niet goed van kwaad. Het leert je kind alleen om externe gevolgen te vrezen. Zo raakt jouw kind gemotiveerd om niet gepakt te worden.
Je kind slaan is een voorbeeld voor je kind dat hij/zij problemen met geweld kan oplossen.

Kinderen die geslagen worden zijn meer vatbaar om te vechten met andere kinderen. Ze worden eerder pestkoppen en gebruiken verbale/fysieke agressie om geschillen op te lossen. Later in hun leven leiden ze ook vaker tot misdadig, antisociaal en crimineel gedrag. Ook leidt het tot slechtere ouder-kindrelaties, psychische problemen en slachtoffers of misbruikers van huiselijk geweld.

Laat waardering zien

Laat je kind weten door jouw daden en woorden hoeveel je van je kind houdt en wat jij speciaal aan jouw kind vindt.

Wees een veilige zone voor jouw kind

Laat je kind weten dat je er altijd voor hem/haar bent door te reageren op de signalen van jouw kind en gevoelig te zijn voor zijn/haar behoeften. Steun en accepteer jouw kind als individu. Wees een warme, veilige zone voor jouw kind om te verkennen.
Kinderen opgevoed door ouders die consequent responsief zijn, hebben doorgaans een betere emotionele ontwikkeling, sociale ontwikkeling en geestelijke gezondheid.

Het beste deel van de dag

Zit iedere avond met je kind/gezin aan tafel en praat over de beste deel van de dag. Nadenken over de goede dingen is een mooie oefening voor communicatie en uiting van je gevoelens die geluk en optimisme bevordert.

Besteed aandacht aan je eigen welzijn

Vaak worden dingen zoals gezondheid op een laag pitje gezet wanneer een kind geboren wordt. Als je hier geen aandacht aan schenkt worden ze later grotere problemen. Zorg goed voor jezelf, zowel fysiek als mentaal. Neem de tijd om jouw relatie met je partner te versterken. Als deze twee gebieden falen, zal jouw kind er ook onder lijden.

Vraag om hulp

Ouders zijn vaak vastbesloten alles te willen doen en te denken dat ze het allemaal kunnen. Je kan het niet allemaal alleen doen. Wanneer vrienden en familie vragen wat ze kunnen doen om te helpen, kan je ervoor zorgen dat jij jouw antwoord al klaar hebt. Of het nou gaat om koffie halen of de baby vasthouden zodat je kan douchen of de was doen. Als “niks” zegt zal de hulp dus verdwijnen en kan je er spijt van krijgen.